Taze Yayın

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

eTwinning Sertifika Alma | eTwinning Sertifika Kriterleri - Öğretmen Çocuk

 Değerli eğitimci arkadaşlarım ve eTwinning ekipleri için yine harika bir yazı içeriğiyle yazımıza giriş yapıyoruz. eTwinning proje yazma sürecinde en çok merak edilen sorulardan biri "eTwinning sertifikası nasıl alınır?" sorusuydu. Bende bu sorunun cevabını vermek ve konuya bir açıklık getirmek isterim.



eTwinning Sertifikası Nasıl Alınır? eTwinning Sertifika Kriterleri




eTwinning Nedir?

Yazımızın önceliği eTwinning nedir? sorusuna cevap vermekle başlamalı diye düşündüm. Çünkü biliyorum ki bir çok eğitimci arkadaşım etwinning kelimesini çok sık duymaya başladı ve son zamanlarda çevremizdeki 4 öğretmenden biri mutlak olarak bu projelerin içinde kendine yer buluyor. İstemsiz olarak da diğer öğretmenler ve öğrenciler için de kendine bir arayış sebebi oluyor.


👉eTwinning Avrupa sınırları ile içerisinde yer alan kurumlar arasında öğrenci-öğretmen ekipler arası teknoloji-eğitim uyumunu artırmaya yönelik çalışmalar desek basit bir tabir olacaktır. Tabi Avrupa dediğimiz zaman belli başlı ülkeler ile de sınırlı kalmıyoruz. Ülkemiz olarak Türkiye eTwinning projelerinde kendine yer buluyor.


Denizaşırı bölgeler ve ülkelerin de katılması uygundur. Ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan ve Türkiye de katılabilir.

 

eTwinning Plus, Avrupa’ya komşu olan yedi ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Doğu Ortaklığı içinde yer alan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Avrupa Akdeniz Ortaklığı (EUROMED)’nın parçası olan Tunus ve Ürdün’dür. Kaynak: etwinning resmi sitesi


eTwinning Nedir?



eTwinning Sertifikaları Kaç Hizmet Puanı Veriyor?


Özellikle hizmet puanı konusunda arayış içerisinde olan Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerimiz için eTwinning projeleri çok yardımcı oluyor. Biliyorsunuz ki yakın zamanda öğretmenlerimiz için hizmet puanı getiren çalışmalar tablo halinde paylaşılmıştı. Böylece ikinci üniversite, yüksek lisans, eTwinning sertifikası alanlar gibi çalışmalar öğretmenlere ek hizmet puanı veriyor.


Öğretmenler için hizmet puanı tablosuna göre "eTwinning Sertifikası Alan Öğretmenler" var olan hizmet puanlarının üstüne +15 puan alıyor.


eTwinning Projesi Hakkındaki Tüm Sorular İçin Özel Yazımı Okuyabilirsiniz... 


eTwinning Sertifika Alma


Gelelim eTwinning Sertifikası Nasıl Alınır? Sorusuna


Öncelikle kafaları karıştıran bir durumdan bahsetmek isterim. Tüm sosyal medya kanallarında sıkça paylaşılan başarı belgesi adı altında bir çok sertifika bulunuyor. Ancak durumu netleştirmek isteriz ki o belgeler öğretmenlere eTwinning Sertifikası aracılığıyla verilen +15 puan hizmet puanı için geçerli olan belgeler değildir. 


Bizler için geçerli olan eTwinning Sertifikasını almak çok basit bir yoldan geçmiyor aslında. Zaman alan ancak bir o kadarda eğlence içeren süreçle birlikte yolun sonunda başarının görünmesi oluyor.

eTwinning Sertifikası Almanın Temel Gerekenleri

📌 Kurucu bir ortak bulun.

📌 Projenize karar verin.

📌 Ekibinizi oluşturun.

📌 Projeyi yürütün.

📌 eTwinning Sertifikasını alın.


eTwinning projelerinde yer almak isterseniz sizler de benim gibi bir yol seçebilirsiniz. Ben bir çok proje kurucularına yazdım, gece gündüz projelerine ortak olabilmek için mesajlar yağdırdım ancak bir dönüş alamadım. Sonra kendi kendime dedim ki "herkes yapıyor ben neden eTwinning proje kurucusu olmuyorum?. Hemen araştırmalara başladım ve gereken adımları sindire sindire atmaya başladım.


💜Kurucu bir ortak bulun : eTwinning projesi oluşturmak için en temel zorunluluk bir projeyi aktif hale getirmek için kendinizle birlikte bir adet kurucu ortağınızın da olması gerekiyor. Sizlere bu konuda en büyük tavsiyem uyumlu, yardımsever ve teknoloji ile hırslı biri olması. Bakın buraya dikkatinizi çekiyorum, teknoloji ile uzman değil; teknoloji konusunda hırsla çalışacak, araştıracak birini kastediyorum. 



💜Projenize karar verin : Kurucu işlemini hallettikten sonra, güzel bir proje düşünüp gereken planlamayı yapmanız gerekmektedir. Kendi güncelleyen, uzun vadeli ve planlı bir süreç sizi daima başarıya doğru taşıyacaktır. Projenize karar verirken uzun vadede sizleri yeniliklerle tanıştıracak, öğrencileri ve ekibinizi zorlamayacak bir tema seçmeniz eTwinning proje sürecinde sizleri rahatlatacaktır.  


💜Ekibinizi oluşturun: Kurucu ortağınızı ve proje konunuzu seçtikten sonra sizleri sağlam bir işbirliğine getiren kısım için projenize farklı şehirlerden farklı okullardan proje ortakları bulmanız eTwinning sertifikası kazanmak için önemli adımlardan diğeridir. Projenize ortak seçerken kendinize kriterler belirleyin. Bu kriterli taşıyan ortak adaylarını seçmek sizler için ve projenizin devamlılığı için faydalı olacaktır. 


💜Projeyi yürütün: Önceki adımları sağlıklı bir şekilde yerinize getirdiyseniz gelelim projemizin yolculuk kısmına. Bu adımda sizleri tatlı bir heyecan saracak, yeri gelince zorlayıcı durumlar karşılayacak ama en sonunda ekibinizle harika ürünler ortaya çıkaracaksınız. Projenizin planını gerçekleştirirken sizlere en çok yardımcı olan Web2.0 araçlarını kullanmak olacak. Alta verdiğim yazımı yan sekmede açmanızın ve göz atmanızın sizlere faydası olacaktır.


eTwinning Projelerinde En Çok Kullanılan Web2.0 Araçları


Web2 Araçları






💜eTwinning Sertifikası Alın: Saydığım temel adımları sağlıklı bir şekilde ve işbirliği içerisinde tamamladıktan sonra yapacağınız tek işlem eTwinning Sertifikası başvurusunda bulunmak olacaktır. Gerisi başarınızın tadını çıkarmakta.


eTwinning Sertifika Kriterleri

Şimdi de sizlere bitirmiş olduğunuz eTwinning sertifikalarınızın nasıl değerlendirildiğiniz ve hangi kriter sonucunda eTwinning Başarı Belgesi aldığınıza dair aydınlatıcı bir rubrikten bahsedeceğim. Bahsedeceğim rubrikler tamamen eTwinning Ulusal Servisinin paylaştığı evraklara dayanmaktadır.


eTwinning Sertifikası Alabilmek İçin Gerekenler

📍 Pedagojik Yenilik

Projeniz pedagojik yenilik içeriyor mu? Proje öğrenci merkezli olmalıdır. Çalışmalar sadece öğretmen tarafından tasarlanıyorsa puanınız düşük olacaktır. Eğer etkinlik çeşitliliğiniz fazla, öğrenciler süreçte aktif rol aldıysa, öğrenciler karar alır ve proje hakkında fikirler söylerse, forumlarda ve toplantılarda söz hakkı verildiyse, eTwinning proje konusu özgünse, işbirliği içinde çalışmalar varsa ve pedagojik çalışmalar ile akademik titizlik arasında ilişki net bir şekilde ortaya konulduysa bu başlık adı altında tam puan yani 5 puan alacaksınız.


📍 Öğretim Programına Uyum

Eğer projeniz çalışma, müfredat amaçlarını içeriyor ve çalışmalarınız müfredat ile uyumluysa, projede farklı alanlardaki uzmanlardan yararlanıldıysa, çalışmalar ortak ürün tasarımına katkıda bulunduysa, temel beceriler ile faaliyetler arasında uyum var ise ve çalışmalar süresince veli-öğrenci ve öğretmenler açıkça bilgilendirilirse bu maddeden de projeniz 5 tam puan alacaktır.


📍 Ortak Okullar Arası İşbirliği

Yürüttüğünüz eTwinning projesinde öğretmen ve öğrenciler birlikte karar vererek yönergeler doğrultusunda etkinlik yapıp ortak ürünler ortaya koydularsa, yapılan çalışmalarda ekip içinde yer alan tüm öğrenciler aktif katılım gösterdiyse, bir okulda üretilen çalışmanın üstüne farklı okullardan katkı sağlanarak ortam ürün oluşturmak adına katkı sağlandıysa yine projeniz 5 puan almaktan geri kalmayacaktır.


📍 Teknoloji Kullanımı

Proje aşamasında yaptığınız çalışmalarda öğrenciler web2 araçlarını etkili bir şekilde kullandıysa, öğretmenler Web2.0 araçlarının tanıtımını ve kullanılmasını anlattıysa, bir ürün oluşturmak için ekipler tarafından alternatif uygulamalar aktif olarak kullanıldıysa yine projeniz güzel bir puan alacaktır. Öğrencilerin twinspace ya da proje yaygınlaştırma alanlarında aktif olarak rol almaları da sizlere fayda sağlayacaktır.

💥eTwinning Projelerinde Kullanılan Web2.0 Araçları 

💥eTwinning Twinspace Öğrenci Ekleme


📍 Sonuçlar, Etki ve Belgeleme 

Projenizin analiz ve değerlendirme uygulamaları anketler vb. araçlar ile kullanıldıysa, ortaya çıkan sonuçlar şeffaf bir şekilde paylaşıldıysa, katılımcıların içinde aileler de yer aldıysa, eTwinning proje yaygınlaştırma işlemleri sağlıklı bir şekilde yerine getirildiyse ve tüm imkanlar kullanıldıysa, yapılan çalışmalar ürünler kamuya açık alanlarla imkanlar eşliğinde paylaşıldıysa ve sonuçlar belgeler ile yaygınlaştırıldıysa projeniz son kriterden de tam puan alacaktır.


eTwinning Nasıl Yapılır?



eTwinning çalışmaları ile aklınızda ufacık bir soru bile takıldıysa sizlerde soru-cevap sayfamıza gelip istediğiniz soruyu ifade edebilir ve tüm ziyaratçilerin fayda görmesini sağlayabilirsiniz.

Soru-Cevap Yazımıza Gitmek İçin Tıklayınız...

Yorum Gönder

0 Yorumlar