Taze Yayın

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

eTwinning Nedir? ve Nasıl Yapılır? | eTwinning Hakkında Tüm Sorular

Herkese merhabalar değerli meslektaşlarım. Bugün sizlere Etwinning hakkında aklınızda bulunan sorulara cevap vermeye çalışacağım.  Sizlerde etwinning hakkındaki yazımı sabırla okuduktan sonra proje yazmaya başlamak isteyeceksiniz.




Bu yazıda neler var?


  • Etwinning Nedir?
  • Etwinning Web2 Araçları
  • Kimler eTwinning Projesine Katılabilir?
  • Katılan Öğretmenlere Ödül Var Mı?
  • Etwinning projesi nasıl yapılır?
  • Eba eTwinning Sertifika Nasıl Alınır?
  • Etwinning Live Nedir? 
  • Etwinning Live Nasıl Kullanılır?
  • Etwinning Ulusal Başarı Belgesi Nasıl Alınır?
  • Etwinning Ulusal Etiket Kuralları
  • Soru-Cevap Platformu

eTwinning Nedir? 


Yazıma öncelikle "Etwinning nedir?" sorusuna cevap vererek başlamak istiyorum. Etwinning öncelikle Avrupa himayesinde bulunan eğitim kurumları için oluşturulmuş bir sanal topluluktur. Eğitim camiasındaki öğretmenlerin kendilerine uygun bir çalışma arkadaşı bulup iletişim kurmayı işbirliği yapmayı projeler geliştirmeyi  hedef alan bir çalışma için yapılan girişim diyebiliriz. Katılımcı okulların öğretmen kadrosuna ve tüm öğrencilerini hedef alan bir proje.  


Özetle kendinize uygun bir ortak buluyorsunuz ortak bulduktan sonra projenizi geliştiriyorsunuz, hangi konu üzerinden etwinning projesi yazacaksınız bunu kararlaştırıyorsunuz,  ardından öğrenci takımlarınızı oluşturuyorsunuz ve kendinize çalışkan üretken bir ekip oluşturup projeye başlatıyorsunuz.  


Tabi buradaki en önemli tavsiyemiz gerçekten emek harcayacak olan bir ekip arkadaşı bulmak. Proje oluşturmanın temel amacı ise bilgi ve iletişim teknolojileri veya özellikle bizim web2 araçları dediğimiz uygulamaları kullanımı için okullara destek ve hizmet sağlayan ve Avrupa'daki okulları kapsayan bir işbirliğini konu alıyoruz.  Hem öğretmenler teknoloji uygulamalarını faydalarını kullanacak hem de öğrencilerimiz teknolojinin iyi taraflarını kavrayacak diğer Çalışma arkadaşları ile işbirliğini artıracak ve Avrupa ve ülkemizdeki tüm okullar ile işbirliği sağlayacak.  etwinning projesi kapsamında yapılan tüm çalışmalar herhangi bir ücret gerektirmiyor.  yine en güzel özelliklerinden biri de  bulunduğumuz yerde projemizi tamamlaya biliyoruz.




Etwinning Web2 Araçları Ücretsiz Videolarım İçin Tıklayabilirsiniz.






Kimler eTwinning Projesine Katılabilir?

 

Etwinning projesine kimler katılabilir sorusuna cevap olarak eğitim camiasında görevli olan öğretmenler diyebiliriz. Ancak eğitiminin projelerini olan rağbetin artması eğitiminin projesinin tüm eğitim konularında işbirliğini artırması ile zamanla güncellemeler gelebilmektedir ve katılım camiasının sınırı genişlemektedir.


Bu durumda eğitiminin projelerine katılabilenleri böyle isteyebiliriz;


  • Öğretmenler
  • Öğrenciler
  • Veliler
  • Okul Kadrosu
  • Milli Eğitim Bakanlığı Destekleri

 

eTwinning Projesi Yapan Öğretmen Hizmet Puanı Alır Mı? Ya Da  Ödül Var Mı?

 


İlk defa etwinning projesine katılım sağlayan eğitimcilerimiz in en çok merak ettiği sorulardan biri de etwinning projesi yaparsam herhangi bir ödül veya eğitim projesinde hizmet puanı alabilir miyim oluyor.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim projesi yürüten öğretmenlere, yürüttüğü projenin sonucunda ulusal destek servisinden başarı etiketi alan ekibin öğretmeni sertifikası karşılığında hizmet puanı olarak 15 puan  vermektedir. Ancak son günceleme ile bu puanlar artık verilmeyecek.

 

eTwinning Projesi Nasıl Yapılır?

 


Etwinning projesi nasıl yapılacağı sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap vermeye çalışacağım. Şu anda etwinning, bünyesinde 884.923 öğretmen,  216.592 Okul ve  116.544 tane de proje  barındırıyor.

 

eTwinning projesi yapmak için öncelikle eTwinning platformunu tanımamız gerekiyor.  Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı EBA web sitesi tarafından eTwinning eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimleri tamamlayarak her eğitim için sertifika alabiliyorsunuz. Zaten sertifikalar aldıkça eTwinning Live platformunda aktif puanımız artış gösteriyor. 


  • Eba etwinning üzerinden aldığınız sertifikalar size hizmet puanı kazandırmaz. 


Eğitimlere Katılmak İçin Tıklayınız. 



 


Öncelikle kendinize bir üyelik oluşturuyorsunuz ve istediğiniz kurs için başlangıç yapıp kurslarda verilen dersleri inceleyip ardından sizlere sunulan kurs sonu  sınavına giriş yaptıktan sonra eğer başarılı olursanız size tamamladığınız her bir kurs için sertifika veriliyor.

 

Etwinning Sertifikası


Eba etwinning kurslarını tamamladıktan sonra aslında etwinning camiasına %60 oranında hakim oluyorsunuz

 

eTwinning Live Nedir? Nasıl Üye Olunur?

 

İşte projemizin ana merkezi olan etwinning Live konusuna geldik. etwinning live sitesinde yine üyelik gerektiren bir platform var. Proje başlattığımız da veya proje öncesi hazırlıklar için bizim her gün mutlaka giriş yapacağımız ana sitemiz burası oluyor. 


 

Hemen buradan giriş yapıyoruz tıklayınız. 



 



Yine girmiş Olduğumuz bu bağlantıdan  üyelik oluşturuyorsunuz. Üyelik oluşturduktan sonra Ulusal Destek Servisi (UDS) tarafından incelenmesine başlıyor ve üyelik işleminiz kabul edildiğinde size mail bildirimi geliyor. eTwinning üyelik başvuru süresi ortalama 2-7 gün arası sürüyor. 



Aksi bir durum oluştuğunda eTwinning destek noktasından iletişim  kurabilirsiniz.

 


eTwinning Live Platformu Nasıl Kullanılır?

 



👉Üst menüde bulunan kişiler sekmesinden ulaşmak istediğiniz kişileri ya da okulları bulabilirsiniz.


👉Etkinlikler sekmesinden eTwinning Live içerisinde bir etkinlik oluşturabilir ya da var olan bir etkinliğe katılıp çalışmalarınızı atabilirsiniz. eTwinning Live üzerinde yaptığınız her bir eylem size profil puanı kazandırır.


👉Projeler sekmesinde ise aktif olan projelerinize erişim sağlayabilir, ya da yeni bir eTwinning projesi oluşturmak için proje oluştur butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz. 


👉Gruplar sekmesinde istediğiniz şekilde bir grup oluşturabilir ya da var olan gruplara katılım sağlayabilirsiniz. Grupların amacı aklınıza takılan sorularda cevap bulabilmek ve dayanışmayı artırmaktır.

👉Ortak bulma forumları sekmesinden ise projenizin yaş seviyesine uygun gruplara giriş yaparak ilan verebilirsiniz. Böylece projenize ortak bulmak için arayışta olan kişilere duyuru yapmış olursunuz. Yine kendi ilgi alanınıza ve öğrenci seviyenize uygun var olan bir eTwinning projesine katılmak için proje arayabilir ve iletişim kurmak adına yorumlar yazabilirsiniz.

 

eTwinning Projesinde Ulusal Etiket Nasıl Alınır?

 

Bir etwinning projesi oluşturan ya da var olan bir eğitim projesine katılım gösterip çalışmalarını sergileyen tüm öğretmenlerin çoğunluk kısmı ulusal etiket almayı başarmıştır.  Ancak buradan şu anlam çıkmamalı "her projeyi oluşturan ve her projeye katılan ulusal etiket almaz".

 

Etwinning projelerinde ulusal etiket alabilmeniz için başlıca kriterler mevcuttur.  Eğer bu kriterlere uygun bir şekilde çalışma sergilersiniz emeklerinizin karşılığını çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.  



  • 2 Kurucu olmak zorundadır.
  • Ülke içinde ortaklarla çalışırsanız sadece ulusal etiket alırsınız.
  • Her üye kendi adına etiket alır. Çalışma yapmayan ortak sizi etkilemez.
  • Avrupa etiketi için yabancı ülkelerden ortak olması şarttır.

 

eTwinning Ulusal Etiket Alma Kuralları


  • Pedagojik Yenilik 
  • Öğretim Programına Uygun
  • Ortak Okullar Arası İşbirliği
  • Teknoloji Kullanımı
  • Sonuçlar, Etki ve Belgeleme

 


eTwinning Etiket Alma Kriterleri Dosyasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.



Şimdi iyi bir etwinning projesi kapsamında en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağım.  Eğer herhangi bir sorunuz olursa yorum olarak yazınız bende yazımı güncelleyip başka arkadaşlarımız da faydalanmasını sağlayabilirim.

 




Etwinning En Çok Sorulan Sorular

 

1- Kaç kişiyle eTwinning projesi oluşturulur?


Cevap: Proje oluşturmak için 2 adet kurucu ortak zorunludur.

 

2-eTwinning projesine kaç kişi katılabilir ?


Cevap: Proje için kişi sınırlaması yoktur ancak ulusal etiket alabilmeniz için ortak sayısı 10’u geçmemelidir.

 

3-Aynı okuldan etwinning projesi oluşturulur mu?


Cevap: Evet aynı okuldan proje yapılır ancak kurucu ortaklar aynı okuldan olamaz.

 

4-eTwinning projelerine en son katılım ne zaman?


Cevap: Katılım için son tarih yoktur. Projenizin çalışma planına uygun şekilde yürütmeniz gerekir.

 

5-eTwinning etiketleri ne zaman verilir?


Cevap: Projelerin bitiş ve onaya gönderme tarihi Haziranın ayının içerisinde olur. Twinning Live duyurular kısmını takip ediniz.

 

6-eTwinning Ulusal Kalite Etiketleri Sonuçları Ne zaman açıklanır?


Cevap: Ulusal kalite etiketleri eylül ayı itibariyle açıklanmaya başlanır. Güncellemeler için Twinning Live duyurular kısmını takip ediniz.

 

7- Etwinning projesinde kaç Türk öğretmen olabilir?


Cevap: Son duyuru itibariyle etiket alabilmek için en fazla 10 Türk öğretmen katılabilir. Yabancı ortak sınırlaması yoktur. Güncellemeler için Twinning Live duyurular kısmını takip ediniz.

 

8-Etwinning projesi başladıktan sonra ortak ya da kurucu çıkarılabilir mi?


Cevap: ortak çıkabilir ancak kurucu değişikliği ya da çıkarımı söz konusu değildir. Bunun için projeye başlamadan emin olunuz.


9-eTwinning ekli bir ortağı yanlışlıkla sildim ne yapmam lazım?


Cevap: Sizin elinizden bir durum gelmez, " tretwinning@gmail.com" adresine durumu bildiriniz.


10-Thinkling programını öğretmen tanıtımında kullanabilir miyim?


Cevap: Evet


11-Etwinning projesi için telefonla çekilmiş videoları hangi uygulama ile birleştirebilirim?


Cevap: bir çok uygulama mevcuttur. Vivavideo ile deneyebilirsiniz.


12-Etwinning projesinde yabancı ortak olmadan ulusal etiket alınır mı?


Cevap: Yabancı ortak olmazsa avrupa etiketi alınmaz. Ulusal etiket alınır.


13-Fotoğraf kolajı için Canvadan başka ne kullanabilirim?



Cevap: Canvadan başka incollage uygulaması olabilir. Canva ile takvim oluşturmak isterseniz buyrunuz.



14-Etwinning projesinde arka planı silmek için ne kullabilirim?


Cevap: Remove bg uygulaması size yardımcı olacaktır. 


15- Proje için çektiğimiz videolarda öğrenci yüzlerini nasıl bulanık yapabiliriz?


Cevap: Youtube üzerinden video yüklerken otomatik yüz bulanıklaştırma özelliği mevcut.  yine telefonda point blur uygulaması olabilir.


16-Etwinning projesinde veli izin belgeleri için müdürün imzası olması gerekli mi?


Cevap: Hayır


17-Etwinning yaparken ilkokul ve ortaokul beraber yapabilir mi?


Cevap: Kazanımları ortak olması durumunda yapılabilir. Aksi durumda etiket alamazsınız.


18-Etwinning projesi çalışma planını nasıl yaparım? Genelleme yaparak yazarsam sorun olur mu?


Cevap: Sorun olabilir. Proje planınızı açık ve net olarak yazmanız sizin faydanıza olacaktır.


19- Ulusal etiket alırsam kaç hizmet puanı alırım?


Cevap:  etwinning projesi ulusat etiket alırsanız 15 puan hizmeti eklenir.


20-Etwinning projesinde kurucu olmanın bir faydası var mıdır?


Cevap: Kurucular kriterlerde +5 puan alırlar.


21-Etwinning projesinde bir ortak yetersiz çalışıyorsa diğer ekibi etkiler mi?


Cevap: Bir kişinin olmazsı etkilemez ancak sayı çoğalırsa olumsuz etkilenebilir.



22-Proje ortaklarının öğrenci sayısı aynı olmak zorunda mı?


Cevap: Hayır. Zorunluluk yoktur.


23-Etwinning projesinde 2 kurucu ve 1 ortak olarak çalışıyoruz. Bu sayı yeterli mi?


Cevap: Projesine göre değişir. Sadece kurucu ortakların yürüttüğü projeler de vardır ve bunlardan bazıları da prize almıştır. Benim de sadece 3 ortakla yürüttüğüm projelerim var. Hiç yetersiz olmadı. Bu bence projenin içeriğine bağlıdır.



24-Etwinning projesinde proje ve logo anketlerinde her okul sadece bir tasarımla mı katılmalı, yoksa tüm öğrencilerin tasarımları ankete eklenmeli mi?


Cevap: Tüm öğrencilerin tasarımlarının eklenmesi etwinning takım çalışmasına daha uygun olacaktır.



25-Etwinning projesinde aynı okulda olan üyeler okul tanıtımı için aynı ürünü kullanması yanlış mı olur?


Cevap: Bir sorun teşkil etmez. Aynı ürünü kullanmaları uygundur.


26-Aynı okulun tanıtım videosunun farklı projelerde kullanılmasının bir sakıncası olur mu?


Cevap: Eğer öğrenciler değişirse ürünlerde değişmesi gerek.



27- eTwinning logo olarak ne kullanılır? Resmi logo hangisidir?



Cevap: Bu önemli bir konu. Yazımı okuyunuz.




SİZ YORUMDA SORUN, BİZ 

CEVAPLAYALIM. 


HERKES FAYDALANSIN

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Bir eTwinnig projesinde en az kaç öğrenci olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli bir sayı yok hocam, önemli olan aktif katılım sağlayan sayı. 10 öğrencim vardı 4 ü ile bitirdik

      Sil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. sayfalarda paylaştığımız resimlere e twinning logosunu nasıl koyabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. resmi önce canva uygulamasına yükleyin ardından etwinning logosunu üstüne ekleyin.

      Sil

Yapacağınız tüm yorumlar benim için çok değerlidir. Lütfen istekleriniz ve güzel mesajlarınızı benden esirgemeyin...