Taze Yayın

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Eba-Zoom Kullanımı | Harici Canlı Ders Oluşturma Ayarları (Resimli) | Öğretmen Çocuk


 Yeniden merhabalar değerli eğitim camiası üyeleri. Neden yeniden merhabalar diyorum , 2020 Şubat-Mart ayından yakamıza yapıştıktan sonra bizleri eve tıkayan ve uzaktan eğitim sürecine sevkeden Covid19, bizleri tekrardan uzaktan eğitime döndürdü. Şu an için,  4 Ocak 2021 tarihine kadar evde online eğitim almaya devam edeceğiz. Peki öğretmenler olarak harici dersleri nasıl oluşturabiliriz? ve öğrenciler olarak derslere nasıl katılım göstereceğiz? Gelelim bunları ayrıntılı olarak anlatmaya. Elbette öncelikle kullanacağınız programlardan bahsedelim.

 

EBA UYGULAMASI

Öncelikle ülkemiz sınırları içinde bizi uzaktan eğitim sürecine direk bağlayan uygulamamız EBA hakkında konuşalım. İsterseniz tarayıcı üzerinden arama motoruna EBA yazarak ulaşabilirsiniz ya da daha kolay bir şekilde erişim sağlamak adına PLAY STORE VE APP STORE üzerinden de telefonlarınıza indirerek anında giriş sağlayabilirsiniz. 


Zoom  - Eba Harici Ders Ekleme



EBA Giriş

  • Öncelikle eba uygulamasına ya da  tarayıcı üzerinden EBA'ya giriş yapmamız gerek.
  • Öğrenciler için Eba giriş yapmanız TC kimlik numarası ve Eba şifreniz ile olacaktır.



  • E devlet girişi ya da Yurt dışı girişi için girdiğiniz sayfada altta bağlantı bulabilirsiniz.
  • Giriş için Eba şifresine ihtiyaç vardır. Aşağıdaki fotoğrafta ayrıntılı şekilde EBA şifresi nasıl alınır? sorusuna çok güzel bir cevap verildi. 


Aynı şekilde öğretmenler için de EBA girişi çok basit. İsterseniz MEBBİS bilgileri ile giriş yapabilirsiniz. İsterseniz E devlet üzerinden de giriş yapabilirsiniz. 

Evet milli uygulamamız olan EBA dünyasına giriş yaptıysak sorun yok. Eğer takıldığınız bir konu olursa yorumlar da anında ulaşabilirsiniz.


Zoom Hesap Oluşturma ve Eba Üzerinden Canlı Derslere Katılma

Şu anda en çok aranan konulardan biri Zoom ve Zoom ile eba üzerinden derse giriş nasıl yapılacak konuları. Zoom uygulaması var olan bir uygulamaydı ancak pandemi süreciyle ile birlikte ülkemizde tanımayan kalmadı ve Milli Eğitim Bakanlığı Eba üzerinden öğretmenlere harici ders oluşturma yetkisi verirken Zoom odaklı bir sistem açtı. Yani bir öğretmen Zoom uygulaması olmadan harici ders oluşturamaz ve bir öğrenci cihazında zoom  uygulaması olmadan Eba üzerinden canlı derslere giriş sağlayamaz.

Zoom İndirme

Öncelikle Google arama motoruna, play store arama kutusuna veya ios apple store arama motoruna "Zoom" yazıyoruz. Çıkan ilk sonuca girip yüklemelerimizi tamamlıyoruz. İndirme işlemleri ve yükleme işlemleri tamamlandıysa şimdi gelelim hesap açma ve üyelik girişini yapmaya.

  • Zoom uygulamasını açın
  • Üye olmak için "Sign Up" butonuna tıklayınız.
  • Ay-Gün ve Yıl olarak doğum tarihinizi ekleyin ve "continue" butonuna tıklayın.
  • Karşınıza gelecek olan "e-mail" kutusuna "e-posta adresinizi", "First name" kısmına "adınızı" , "Last name" kısmına da "Soy isminizi" eklemeniz gerekir. ve ardından Sign Up butonuna tıklayınız.
  • Mail adresinize bir aktivasyon bağlantısı gelecek. Mail adresinize giriş yapınız ve onay veriniz.
  • İşlemler tamamdır. Tek yapmanız gereken "oluşturduğunuz kullanıcı adı(e-mail) ve şifreniz ile giriş yapmak
  • Öğrenciler şu anki aşamadan sonra zoom ile yapacakları bir işlem yoktur. Eba üzerinden canlı dersler kısmına giriş yapıp var olan canlı derse katıl butonuna tıklayarak derse girebilirler.





Öğretmenler için EBA Harici Ders Ekleme ve Zoom Üzerinden Ders Oluşturma

 
Şimdi geldik EBA harici ders ekleme ve Zoom üzerinden planlama yapma noktasına. Aslında çok basit bir işlem ve ana başlıklarıyla yapmanız gereken işlemler şunlar;
  • Zoom üzerinden tarih, saat ve şifre oluşturma
  • Size verilen bağlantıyı eba üzerinden kaydetme
  • Öğrenciler ile paylaşma

Öğretmenler olarak zoom uygulamasına giriş yapıyoruz. Bunu ister telefondan ister diğer cihazlardan yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra yapmanız gerekenler işlemleri resimlerle anlatalım;

 

 
"Schedule" butonuna tıklayınız.
 

 


 
 Açılan ekranda "Topic" kısmına ders başlığını yazınız. "Start" kısmına ders tarihi ve saati
"Duration" kısmına ders süresini ekleyiniz. Otomatik olarak yarım saat olacaktır.
"Security" kısmından ise öğrencilerin girmesi için şifre oluşturabilirsiniz ve "Save" butonuna basarak ders planlanır.



 
Size böyle bir ekranda derse giriş bağlantısı verecektir. Sizin yapmanız gereken bu bağlantıyı ve parolayı kopyalamak ve "EBA" sitesine giriş yapıp, bir sonraki adımı uygulamaktır.

EBA Üzerinden Harici Ders Ekleme İşlemleri

 
Az önce Zoom üzerinden ders planlama işini yaptık ve yeni amacımız, oluşturduğumuz bu derse öğrencilerin eba üzerinden tek tıklamayla giriş yapmasını sağlamak. Bunun yapmak içinde benzeri işlemleri Eba Canlı dersler kısmından yapmak olacaktır. 
 

 
 
Eba sayfasına giriş yaptığınızda soldaki menüden Canlı Dersler kısmına tıklıyoruz. Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. İşaretleme yaptığım alanda +Harici Ders Ekle butonunu tıklayınız.


 

Tıklama yaptıkdan sonra üstteki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu kısımda yapacaklarınız çok basit ve anlaşılır bir şekildedir. Öncelikle Ders başlığını yazınız. Ardından hangi sınıf ile ders yapacaksanız sınıfı seçiniz. Canlı ders tarihi için seçim yapınız. Ders saati aralığını seçiniz. Açıklama kısmı zorunlu olmamakla birlikte, yazabilirsiniz. Şimdi geldik Zoom uygulaması ile bağlantıyı kurmaya. Az önce Zoom uygulamasının bize verdiği canlı ders linkini yukarıdaki alana yapıştırıp, yine aynı şekilde şifreyi de yazıyoruz.Aşağıdaki kısımdan ders seçimi - öğrenci listele seçmini de uygulayıp dersi oluştura basıp tüm gerekenleri yapmış oluyoruz.
 
İşlemler bitmiştir. Bu uygulamayı teker teker tüm dersleriniz için yapmanız gerekmektedir. Öğrencilerinizin bundan sonra yapacağı tek şey, ders günü ve saati gelince Eba üzerinden canlı derse katıl butonuna tıklamasıdır. 
 
Herhangi bir sorunuz var ise yorum yapmaktan lütfen çekinmeyiniz. Sağlıklı günler.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar