Taze Yayın

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Uzaktan Eğitim ve Sınıf Ortamında İngilizce Öğretimi

Sınıf ortamında ingilizce öğretimi yazımı yazmaya karar vermemin sebebi aslında üç kelimeyle; Lise İngilizce öğretmenim. Uzaktan eğitim sürecine girdik ve 6-7 aydan sonra bu süreci sonlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Elbette hayatımızın artık bir yerinde uzaktan eğitim olmaya devam edecek ve aslında çokta memnun olduğumuz bir durum. Elbette bu durumu herkes için memnun hale getirmek çok kolay değil. İşte bu kısımda biz fırsat eşitliği ile ön plana çıkıyoruz.


 

Uzaktan Eğitimde Fırsat Eşitliği 

Uzaktan eğitimde fırsat eşitliği gündemimizi en çok meşgul eden konulardan biriydi. Ülkemizde nüfus oranı itibariyle çok fazla öğrenci kitlesi var. Kırsaldan deniz kenarlarına, deniz kenarlarından şehir merkezlerine binlerce okul ve milyonlarca öğrenci. Tüm kademeler elbette bu uzaktan eğitim sürecinde aktif olmak zorunda. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yüksek okullar ve daha bir çok özel ve örgün dışı eğitim kurumları. 
 

 

Pandemi sürecinden etklilenmemek imkansız zaten. Bu konuda devletler elinden geleni yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Elbette eğitim bunların en başında gelmek zoruda. Eğitimde aksaklık durumu uzun bir süreçten sonra gelecek nesillerde önemli etkiler bırakabilir ve tüm toplum bundan dolaylı veya doğrudan yollarla etkilenebilir. Uzaktan eğitim için zaten eğitim sistemimizde var olan bir sistem ile başladık; "EBA". Eba uzaktan eğitim için çok yeterli bir uygulama değildi ve Covid sürecinden sonra bu uygulamanın acil olarak yeterli bir alt yapıya ihtiyacı vardı. Hemen el atıldı ancak yine yetersiz oldu ki zaten çoğu zaman sisteme girmekte ve canlı dersleri uygulamakta şikayeler ardı adına gelmeye başladı. Bir yandan da Zoom uygulaması muamması. Güvenlik endişesi ile birlikte adından da bol bol bahsettirdi aslında. 
 
 

 
Böyle olayların yaşandığı bir dönemde uzaktan eğitimin önemi fazlasıyla kendine yer buldu. Şu süreçte İngilizce dersleri içinde verimi artırmak adına yapmamız gerekenler için adım atmak gerekiyordu. Elbette Okulistik , Morpa kampüs gibi bir çok ticari kaynak mevcut ancak dönemin kahramanları yine her zaman sahnede elimizden tutan Ezel Ballı ve Cengiz hocalarım. 

Dönelim yine uzaktan eğitimde fırsat eşitliğine. Milyonlarca öğrencinin çoğu canlı derslere katılmak için yeterli imkanlara sahip değil. Özelikle çok çocuklu aileler bu durumdan en çok etkilenen oldu. Ders saatlerinin çakışması ve daha birçok konu çok büyük problemler yarattı. Milli eğitim bakanlığı bu konuda yetersiz kaldı ve eğitimin fırsat eşitliği ilkesi sınıfta kaldı. 


İNGİLİZCE ÖĞRETİRKEN NELER YAPMALIYIZ?


Sanırım uzaktan eğitim süreci tamamıyla ortadan kalkmasa bile en azından aktifliğini kaybediyor çünkü yüz yüze eğitim kısmen başlıyor. Öncelikle kırsal kesimde tüm kademeler açılırken merkezi okullar da bazı kademeleri açtı. 

Geri dönüş aşamasında en büyük sorunlarımızdan biri adaptasyon sorunu olacak. Çok uzun bir aradan sonra tekrar derslere başlamak hem öğrenciler hem de eğitimciler açısından çok zorlayıcı bir durum.  Zaten çoğu öğretmen telafi programları adı altında geçen seneden kalan eksikleri tamamlamak adına çalışmalar yapıyor ve güncel müfredatı yakalamak için sıkı bir tempo gerekiyor.

Elbette bu tempodan en çok etkilenenler yine öğrenci - öğretmen ikilisi olacak. Sırf sistemin gerektirdiği programa uymak zor olacak ve ingilizce derslerimiz hani o çok renkli ve eğlenceli olan derslerimiz sıkıcı olmaya başlayacak. Öğretmen arkadaşlarım da benim gibi arayışlara girdiler biliyorum. Bu süreci nasıl verimli anlatabiliriz diye. Elbette bende sizler gibi telafi eğitimleri ile başladım. Az önce bahsettiğim gibi fırsat eşitliği yoktu ve çoğu öğrencim Eba canlı derslerime katılamadı. Hatta bunun için ayrıntı bir video çekip YouTube üzerinden paylaşmıştım. 


Bu videoyu izleyerek Allah göstermesin uzaktan eğitim sürecine dönüş olursa zorluk çekmeyiz. Eba derslerine katılmayan öğrencilerim çoğunluk olduğu için yüz yüze eğitim başlayınca konuları baştan almak zorunda kaldım. Ancak bunu sıkıcı olmaktan çıkamaya çalışarak. Mesela kelime çalışmalarının daha kalıcı olması için her sınıf için hazırladığım Jeopardy oyunlarını oynuyoruz. 
 
 

 




Bu bağlantılar üzerinden sizlerde öğrenciler ile harika bir sınıf ortamı oluşturabilir ve ingilizce derslerimiz için kelime çalışmalarını daha kalıcı hale getirebilirsiniz.

PEKİ SİZLER İNGİLİZCE DERSLERİ İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?

Bu konuda her öğretmenin fikri ve tavsiyeleri benim için çok önemli. Uzaktan eğitim süreci ve ardından yüz yüze eğitim başlayınca yapmamız gereken tüm çalışmalar için sizleri yorum yapmaya davet ediyorum.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. çok emek harcanmış son derece profesyonelce dolu bir içerik... başarılarının devamını dilerim Mert Öğretmenim...

    YanıtlaSil

Yapacağınız tüm yorumlar benim için çok değerlidir. Lütfen istekleriniz ve güzel mesajlarınızı benden esirgemeyin...